Helende werking van zout

Zomer 2019 - Zomer Vieren

Zout als geneesmiddel?

Zout is alom gekend en in bepaalde culturen een belangrijk ingrediënt om in de dorre woestijn te zoutkunnen overleven. Zout kan zowel dienen als behandelingsmethode of als geneesmiddel.  Zout als geneesmiddel wordt niet in de vorm gebruikt zoals ze zich in droge stof bevindt. Zo kunnen stoornissen in de klierfuncties, die meestal leiden tot zwaarlijvigheid, heel goed worden bestreden door het baden in zeewater. Ook de schildklier profiteert van zulke baden.

Wie struma (krop) heeft, hetzij door een te geringe of door een overmatige functie van de schildkier, zal door een kuur in zeewater heel goede resultaten kunnen boeken. Kunt u zich zo’n kuur niet veroorloven, pas dan droge of vochtige zoutkompressen toe om vocht aan de weefsels te onttrekken.

Wie psoriasis heeft, is met zeezout goed gediend. Kuren in de Dode zee in combinatie met zonlicht, heeft een immens positieve werking op de psoriasishuid. Wanneer men thuis is en men vergaat van de jeuk, dan mag men niet krabben maar warme kompressen van zeezout aanleggen. Dit remt de ontsteking onder de afschilferende huid en vermindert sterk de jeuk.
Meer info omtrent werking zeezout voor psoriasis: klik hier

Gorgelen met zout water

Bij oedeem (vochtophoping) in de ledematen, zult u ook met deze zoutkompressen goede resultaten kunnen boeken.

Ook gorgelen met zout water is erg goed. Ideaal ter behandeling van keelpijn of tandvleesontstekingen.

Bij ontsteking van het neusslijmvlies is hel goed regelmatig wat zout water op te snuiven. U kunt daarna hetzelfde doen met gewoon water. Het is een eenvoudige manier om vatbaarheid voor neusverkoudheid en keelontstekingen effectief te bestrijden. U kunt hiervoor gewoon keukenzout gebruiken, of wanneer u aan zee woont, zeewater.

De toepassingen met zout beperken zich echter niet tot het uit­wendige gebruik, ook inwendig kunnen goede resultaten worden ge­boekt. In dat geval is het beter niet het echte keukenzout of zelfs met jodium of fluor verrijkt zout te gebruiken, maar uitsluitend zeezout, of nog beter een kruidenzout. De spoorelementen van zeezout of een kruidenzout werken uitstekend op de klieren met interne secretie, doordat ze in staat zijn zowel een te krachtig als een te zwak functio­neren te normaliseren. Vaak is zwaarlijvigheid een gevolg van een gebrekkige klierfunctie, en ofschoon normaal keukenzout in dal geval een ongunstige uitwerking heeft, dat wil zeggen het gewicht doet toenemen, heeft kruidenzout met zeeplanten juist het tegenoverge­stelde effect. Menig pondje overgewicht dat een belasting voor het lichaam vormt, kan door regelmatig gebruik van Herbamare kruiden­zout (A. Vogel) op een natuurlijke wijze worden kwijtgeraakt.

Zout is ook een uitstekend conserveringsmiddel; extracten uit verse planten behouden hun volle werkzaamheid, wanneer ze door zout worden geconserveerd.

In Herbamare kruidenzout zijn verschillende verse planten met een anti-bacteriële werking verwerkt. Wanneer u daarom vatbaar bent voor infectieziekten heeft u in Herbamare een waardevol hulpmiddel om dergelijke besmettingen te voorkomen of bestaande infectieziek­ten gunstig ie beïnvloeden.

Ook in de homeopathie vindt zout een ruime toepassing.

5.00 avg. rating (97% score) - 2 votes