Syndroom of een ziekte?

Zomer 2019 - Zomer Vieren

In de medische wereld worden de termen ‘syndroom’, ‘ziekte’ en aandoening regelmatig door elkaar heen gebruikt. Voor veel mensen is het niet geheel duidelijk wanneer iets een syndroom is en wanneer een ziekte. In de praktijk is het verschil vaak ook niet even duidelijk. In principe spreken we van een syndroom bij een verzameling symptomen die tegelijkertijd voorkomen, maar waarvan de oorzaak kan verschillen of onduidelijk is. Bij de meeste syndromen bestaat er inderdaad nog vaak onduidelijkheid over de exacte oorzaak van de symptomen.

Er zijn echter ook syndromen waarvan de oorzaak precies duidelijk is. Een goed voorbeeld hiervan is aids, wat staat voor acquired immune-deficiency syndrome. Bij aids ligt de oorzaak bij het aids-virus, dat de immuuncellen van de gastheer kapot maakt. Als gevolg hiervan wordt iemand snel (dodelijk) ziek, vaak als gevolg van doorgaans onschuldige infecties die nu ineens zeer gevaarlijk zijn.

Verschillende syndromen

syndromeEr bestaan zeer veel verschillende syndromen. Een officiële lijst bestaat er niet, omdat een syndroom ook een populair woord is om een bepaalde situatie uit te leggen. Zo kennen we het Stockholm-syndroom, waarbij iemand die ontvoerd is vriendschappelijke of liefdevolle gevoelens krijgt voor de ontvoerder. Het Stockholm-syndroom is niet te vergelijken met een syndroom als aids of Asperger. Op Syndroom.info is een overzicht te vinden van de 24 meest belangrijke syndromen. Dit zijn de meeste bekende syndromen die het meest in de aandacht zijn. Denk hierbij aan het syndroom van Asperger, het syndroom van Down en ook Gilles de la Tourette, vaak Tourette’s syndroom genoemd.

Op de website is over ieder syndroom zeer veel informatie te vinden. Bovendien wordt de website regelmatig aangevuld met syndromen. Bezoekers kunnen via het Twitteraccount van Syndroom.info vragen stellen over syndromen. Ook kunnen ze suggesties doen voor nieuwe syndromen die besproken kunnen worden op de website. Op de blog van de website zijn achtergrondverhalen te lezen over diverse syndromen. Zo is er een patiënt met het caudasyndroom geïnterviewd. Op deze manier kunnen bezoekers niet alleen de harde feiten vinden op de website, maar ook persoonlijke ervaringen en verhalen van mensen met een bepaald syndroom.

Syndroom minder erg dan ziekte?

Er wordt wel eens gezegd dat ziektes altijd erger zijn dan syndromen. Dit is echter nergens op gebaseerd. Zoals gezegd is aids, in veel landen zeer dodelijk, een syndroom. Tegelijkertijd is een verkoudheid een ziekte. Het mag duidelijk zijn dat een syndroom als aids een stuk ernstiger is dan een verkoudheid. Andersom zijn er ook syndromen die zeer onschuldig zijn en ziektes die zeer ernstig zijn. Bekijk op deze website een overzicht van de belangrijkste syndromen. Dit zijn onder andere het syndroom van Down, Gilbert, Asperger en Gilles de la Tourette.

3.67 avg. rating (78% score) - 3 votes