Je hebt vast al wel eens een talgkliercyste gehad, zonder dat je de exacte benaming hiervoor wist. Het is een verstopping van een talgklier in de huid, waardoor er een klein bultje kan ontstaan met een zwart puntje. De cystes zijn goedaardig en kunnen geen enkel kwaad, maar toch zijn ze geen lust voor het oog. Veel mensen willen er vanaf en knijpen ze uit, maar is dit wel zo handig? In dit artikel leggen we het je uit.
Informatie over de talgkliercyste
Een talgkliercyste is een verstopte talgklier onder de huid. Er ontstaat een bultje met een zwart puntje dat er naar uit kan zien. Toch is het totaal niet schadelijk. De cystes kunnen overal op het lichaam voorkomen, zolang er maar talgklieren aanwezig zijn. Alleen op de handen heeft de mens geen talgklieren. Wanneer je een talgkliercyste hebt dien je er vanaf te blijven, het kan namelijk makkelijk geïnfecteerd worden en dan ben je nog verder van huis. In het geval van een infectie is verwijdering noodzakelijk. Dit wordt uitgevoerd door een dermatoloog.
Uitknijpen
Het uitknijpen van een talgkliercyste is geen goed idee. Wanneer je namelijk een dergelijke cyste of puist uitknijpt, kan er talg ontsnappen en onder de huid terecht komen. Dit kan resulteren in een grotere ontsteking. Operatief verwijderen is dan wel noodzakelijk en tevens houd je er dan een flink litteken aan over. Blijf dus van het bultje af en laat het vanzelf verdwijnen.
Hoe dan wel verwijderen?
Het is mogelijk om je talgkliercyste vanuit cosmetisch oogpunt te verwijderen. De arts zal in dit geval de plek goed verdoven en de cyste verwijderen. Dit wordt gedaan door middel van een scherp mesje. Hiermee snijdt de arts de talgkliercyste uit de huid. Er worden hechtingen gezet om de huid goed te laten genezen. Deze hechtingen mogen over het algemeen na zo’n tien dagen weer verwijderd worden. Meer informatie over het verwijderen van puisten en cysten. En lees ook dit artikel over de behandeling van acne.
Hieronder is te zien hoe een gewone cyste wordt verwijderd.
(Kijkers waarschuwing, het ziet er niet fris uit)
Lees waarom je nooit een steenpuist moet uitknijpen en wat wel helpt.