Een veel gehoord gespreksonderwerp tijdens verjaardagen is dat het zo voordelig is om eens over de grens te kijken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken. Een Duitse keuken kopen zou zogenaamd tot wel 50% in de portemonnee kunnen schelen met de keukens welke in de Nederlandse showrooms staan. Voor dit argument is iedereen gevoelig en op een relatief duur artikel zoals een keuken is elke procent korting mooi meegenomen. Maar is een keuken bij onze Oosterburen nou echt zoveel goedkoper?
Waarom zijn Duitse keukens zo voordelig?
De meeste mensen denken hier niet over na. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en eventuele nadelen van over de grens kopen, worden onder het tapijt geschoven. Echter wat doe je als de Duitse keuken niet blijkt te passen, er kleurverschil in de keukenkast frontjes zit of omdat er simpelweg onderdelen missen. Iedereen die ooit eens een keuken heeft gekocht die weet dat dit eerder regel dan uitzondering is. Wanneer u hiermee te maken krijgt, komt het aan op de bereidwilligheid van de verkopende partij om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Tevens is de adviesfunctie in Nederlandse showrooms veel uitgebreider. De keukenverkopers nemen hier ruim de tijd om met je van gedachten te wisselen en opties aan te dragen. In Duitsland moet je eigenlijk al weten wat je wilt of snel keuzes kunnen maken. De verkopers willen zo snel en veel mogelijk aan al die Nederlanders verkopen. Voor uitgebreid advies ben je dan aan het verkeerde adres.
Wat scheelt het dan onderaan de streep?
Niet veel. Het is maar net hoe goed jezelf kunt onderhandelen. De prijzen van keukens in Duitsland en Nederland doen niet veel meer voor elkaar onder. De Duitse keukenzaken hebben het goedkope imago in hun voordeel spreken en daar maken ze handig gebruik van. De meeste mensen beginnen op basis van de prijzen in de showroom hun zoektocht naar een goedkopere keuken in Duitsland. Ze hebben veelal niet eens de moeite genomen om met een Nederlands keukenverkoper te onderhandelen. Hadden ze dat wel gedaan dan was plotseling het verschil tussen de Nederlands en Duitse prijs velen malen kleiner geweest.